Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου 04/10/11

Ο Σύλλογος  Φοιτητών ΔΠΦΠ του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αυτή την στιγμή διανύει την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις για τις μορφές κινητοποιήσεων πάρθηκαν μέσω των δημοκρατικών μας διαδικασιών ,δηλαδή των συνελεύσεων του Φοιτητικού Συλλόγου (στις ημερομηνίες :3/9,7/9,12/9,16/9,23/9, 4/10). Μέχρι σήμερα και από της 3/9 το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας τελεί υπό κατάληψη . Την Παρασκευή 30/09 ο Σύλλογος φοιτητών πήρε απόφαση το άνοιγμα της σχολής και το προγραμματισμό μιας σειράς δράσεων. Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Δημήτρης Σερπάνος το Σάββατο 01/10 αποφάσισε να δοθεί εξεταστική από 05/10 έως 16/10,  κάτι το οποίο σαν Σύλλογος Φοιτητών θεωρούμε απάνθρωπο και αδύνατο.  Έχοντας πραγματοποιήσει και μια σειρά κινητοποιήσεων όπως ενημέρωση  της τοπικής  και όχι μόνο κοινωνίας , για τους λόγους  που είχαμε προβεί σε καταλήψεις. Το δελτίο τύπου αυτό στέλνεται επειδή βδομάδες τώρα τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν διαφορετική κατάσταση και αιτήματα σε σχέση με την πραγματικότητα και αυτά που ζητάμε.  Η προσωρινή λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου θεωρούμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα όπως επίσης και η προσωρινή απόκτηση γραφικής ύλης μετά από πίστωση αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί.        
                                                                                                                                
Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση  ψηφίζει μέτρα τα οποία λεηλατούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πλήττουν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα, στης 24/8 ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,Ν.Δ, ΛΑ.ΟΣ, και την ΔΗ.ΣΥ . Σαν Σύλλογος Φοιτητών συμμετείχαμε στον διάλογο για την διαμόρφωση του νέου νόμου πλαίσιο, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, παρόλα οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη .Επίσης σαν Σύλλογος Φοιτητών πότε δεν ερωτηθήκαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για το αν συμφωνούμε με τον νέο νόμο πλαίσιο, όχι μόνο σαν σύλλογος  αλλά και σαν σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένας νόμος πλαίσιο ,ο οποίος , διαλύει ,αποδυναμώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά και καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. 

Συγκεκριμένα :

·         Συνδιοίκηση : Εφαρμόζεται ένα νέο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης , το συμβούλιο διοίκησης  , όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων εξωπανεπιστημιακοί . Πλέον οι αποφάσεις των φοιτητών θα έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, πράγμα που καταλύει κάθε είδους δημοκρατικότητας αλλά και κάθε είδους μοχλού πίεσης των οργάνων.

·         Άσυλο: Με την κατάργηση του, καταλύονται και όλοι εκείνοι οι αγώνες και θυσίες άλλα και κάθε είδους δημοκρατικότητας και διακίνησης ελεύθερων ιδεών.

·         Πτυχίο: Με τον νέο νόμο πλαίσιο θεσπίζονται πιστωτικές μονάδες για κάθε μάθημα και με την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου προσόντων , όπου τμηματοποιούνται η παιδεία σε τρία επίπεδα , απαξιώνεται η έννοια του πτυχίου και εξισώνεται με ΤΕΙ και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών , διαλύοντας την εργασιακή προοπτική και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

·         Αξιολόγηση: Πλέον τα πανεπιστήμια (όπως το δικό μας) με έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έχουν μειωμένη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης.

Μαζί με τον νέο νόμο πλαίσιο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν την λειτουργία του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Ενός πανεπιστημίου όπου αυτονομήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2009. Μια αυτονόμηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς τις προϋποθέσεις που έθεταν οι σύλλογοι φοιτητών , προϋποθέσεις απαραίτητες για την λειτουργία ενός δυνατού- αυτόνομου πανεπιστημίου.


Συγκεκριμένα:
·         Έλλειψη αναλώσιμων
·         Έλλειψη υπηρεσιών
·         Έλλειψη οργανογράμματος
·         Έλλειψη φοιτητικής μέριμνας
·         Έλλειψη προϋπολογισμού
·         Έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων
·         Έλλειψη διοικητικού προσωπικού
·         Έλλειψη εγκαταστάσεων
·         Έλλειψη ακαδημαϊκού προσωπικού

Όλα τα παραπάνω προβλήματα ,που σε άλλα πανεπιστήμια θεωρούνται αυτονόητες οι λύσεις τους, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καθιστούν την λειτουργία του αδύνατη αλλά και διαμορφώνουν την καθημερινότητα των φοιτητών τριτοκοσμική. Η αρμόδια αρχή του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας είναι η Διοικούσα Επιτροπή που τελεί μεταξύ άλλων χρέη πρυτανικών αρχών . Μια διοικούσα επιτροπή διορισμένη από την υπουργό παιδείας , η οποία αρχικά αποτελούνταν από εννέα άτομα και πλέον λειτουργεί θεωρητικά με έξι. Η συγκεκριμένη θεωρητική αρχή είναι ενημερωμένη για τα παραπάνω προβλήματα από τότε που ανέλαβε την διοίκηση του πανεπιστημίου και είναι και υπεύθυνη για την επίλυση τους. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων , αν και ο πρόεδρος της διοικούσας ,κύριος Σερπάνος, κατά καιρούς διατυμπανίζει ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν και ότι ευθύνη για αυτά φέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.  Σαν πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την Διοικούσα Επιτροπή για να δρομολογήσει τις επιλύσεις των προβλημάτων , την έχουμε καλέσει δύο φορές τον τελευταίο μήνα (12/9, 2/9). Στο πρώτο κάλεσμα πρόφαση για την μη έλευση της ήταν ότι η σχολή τελεί υπό κατάληψη και την δεύτερη ,ενώ οι σύλλογοι φοιτητών είχαν πάρει απόφαση για αναστολή της κατάληψης την συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης η πρόφαση ήταν η απουσία του προέδρου στο εξωτερικό. Όλα αυτά μας φέρουν στο σημείο να θεωρούμε ότι η Διοικούσα Επιτροπή (τα μέλη της οποίας δεν κατοικούν-βρίσκονται στο Αγρίνιο) δεν θέλει να συζητήσει με την πανεπιστημιακή κοινότητα, απαξιώνοντας τα όργανα του πανεπιστημίου μας. Η μόνη επικοινωνία μας με την Διοικούσα Επιτροπή είναι τα άρθρα που προβάλλονται στο ΜΜΕ. Η Διοικούσα Επιτροπή   αποφασίζει για το πανεπιστήμιο χωρίς τα μέλη που το απαρτίζουν.

Απαιτούμε:


  • ·         Καμία εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο
  • ·         Άμεση επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου
  • ·         Καμία εξάρτηση από το ΤΕΙ Μεσολογγίου
  • ·         Δυνατό, ισχυρό, αυτόνομο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας
  • ·         Διπλή εξεταστική Ιανουάριο/Φεβρουάριο με ανθρώπινους όρους



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1 σχόλιο:

  1. μπραβο, ρε παιδια. συνεχιστε γερα. γνωριζεται απο που προερχονται οι κραυγες για ¨ανοιχτα πανεπιστημια¨.. για ανοιχτες λεσχες, εστιες κλπ, ουτε λογος. αφηρημενα και γενικα ¨αγωνιουν¨, καρεκλοκεντατροι και τσανακογλυφτες, για το μελλον του πανεπιστημιου. ποιου πανεπιστημιου ομως δε μας ειπαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή